Ski, Ski VM Falun, Tur

Tur planlegging og gjennomføring på alle plan.

Det å planlegge en tur er ikke noe som en bør ta lett på. Uhell kan få store konsekvenser dersom en ikke er god forberedt. Nå skal jeg ta for meg en tur som kan være relevant for alle. Det er de samme prinsippene som gjelder enten en skal på tur i fjell og skog som på butikken eller sommerland i Bø. Dette er en lenger tur som spenner seg over flere dager, den går fra fredag til søndag og er til ski VM i Falun. Denne turen er alt annet enn en fasit på hvordan dette gjøres best, men brukes for å eksemplifisere.

IMG_0731

Dersom en er flere som skal på tur er det er det viktig, veldig viktig at alle i turlaget deler sine forventninger til turen. Hvilke mål har de enkelte til turen og hvordan få samkjørt det mest mulig. I vårt tilfelle som var VM Falun var vi ganske samkjørte. Vi skulle over, se nordmenn vinne gull, skrike til stemmen svikter, ha det moro. Detta burde være grei skuring, problemet kom da vi kvelden før avreise begynte å diskutere innredning av brodern`s Hiace, som skulle være vårt hjem i Falun. Brodern på sin side var veldig fornøyd dersom vi fikk fjerna verktøy, bikkje bur og støvsugd opp restene av et halvt år med røyting og spiker. Jeg så for meg å heve madrassene med paller eller lignende, slik at vi kom over hjulbuene som gjorde at vi lå i en halfpipe mot hverandre i nedre lårhøyde. Jeg tenkte også det ville vært mulig å bygd et bord/ benk med feste i pallene. Dette var ikke aktuelt for vi hadde ikke forberedt vårs for slike operasjoner. Derfor er det alltid lurt å samkjøre før avreise. Tenk om dere skal på tur hvor den ene ser for seg å bo i lavvo med fyring, mens den andre bare hadde tenkt til å tre en jervenduk over hue.

I denna bloggen går jeg så grundig til verks at jeg vil referere til faglitteratur i forhold til planlegging. Mytting og Bischoff (2010) er hovedsaklig kilden for den som skulle finne dette interessant og vil lese mer.

Et meget viktig spørmål før en drar ut på tur er hvorvidt alle krav til sikkerhet er ivaretatt. I dette tilfelle så er det i aller høyeste grad det. Vi har piggdekk på bilen, kjører alltid med bilbelte og har førerkort. Sikkerhet er ivaretatt på transporten. Når en skal ut på tur skal man ha en plan A, plan B og kriseplan. Vi hadde bare plan A. Faktorer vi tar høyde for i plan A er, områdevurdering, deltagervurdering, tidsplan, utstyrsplan og matplan. Det første jeg kan si i forhold til områdevurdering, er at det er ganske tydelig at vi er på fiendtlig territorier. Det kom til å kry av fi i gult og blått, så vi får håpe de opprettholder våpenhvile og lar utøverne stå for kjempingen. Det er også ukjent så det er fult mulig å gå seg bort. Når det kommer til deltagervurdering veit jeg at min tur kompis er totalt utilregnelig når det kommer til idrettsengasjement. Det kan det gamle dusjkabinett skrive under på i det Odd spilte en seriekamp mot Rosenborg som var viktig for å få 8 plassen i tippeligaen. Det endte med tap og to mål av Frode Johnsen, som førte til at brutter planta knyttneven gjennom veggen til dusjkabinettet. Denne tikkende bomba skulle jeg ha med meg på tur hvor veien mellom himmel og svensk er så kort.

IMG_0746

Frokost: Bacon fra Norge med nyt Norge merke. Mat er en viktig del av turen og må planlegges godt. Vi skulle iallefall ikke ete svensk bacon.

Tidsplanen mot Falun sprakk som Brink på stafetten i VM da vi kjørte en god omvei nedom Karlstad. Det er klart en kan legge skyld i hytt å gevær, men vi gir en GPS som aldri har vært oppdatert skylda. På vegen hjem så vi bilen kjøre over Glomma uten bru med den største selvfølgelighet på GPSen. Vi kom nå fram til bobilcampen i 10 draget, henta vi strøm, satte på varme og ville kose vårs men en øø ehh brus 🙂 Trur du ikke jeg grisa nesten hele ø..brusen ut over madrassen min og litt overalt ellers i bilen. Den natta blei det plan B. Jeg sov på et liggeunderlag mens jeg håpa at madrassen skulle tørke på magisk vis. I i forhold til det som har med risikovurdering å gjøre så skal en være klar over at på enhver tur som en drikker slik type brus det er snakk om her så øker risikoen for uhell. Helt uforutsette situasjoner kan oppstå.

IMG_0727

Vi gikk opp til skistadion ved å bruke “vi følger flokken trikset”. Ser vi folk med flagg, heng på. Dette var sikker suksess, gratis buss var uaktuelt for dessa kara. Oppe på stadion kunne vi merke en spesiell elektrisitet i lufta. Man kunne føle spenningen og forventningene. Det var ei helt tydelig lukt, det var lukta ta gull:) Utover 15 km med skibytte for damene, fortsatte vi å ha trua sjøl om Marit, datt av lasset. Det er viktig når en er på tur, å se lyst på ting å se løsninger hele veien. Nå var det Therese og Astrid som hadde muligheten og vi håpet så inderlig på Astrid sine vegne. Therese reiste og det skulle spurtes om sølv mellom Kalla og Astrid. Jeg skreik så stemmen røyk og hele kjeften smakte blod, hue var i ferd med å eksplodere, men vi dro det i land. Dobbelt norsk. Etter å ha samla seg i et minutt, tenkte jeg at det er ingen ende på suksessen vi skal få oppleve her, innen VM er over har vi fått tilbake Jemtland og Herjedalen.

Alle veit åssen det gikk på øvelsene i Falun lørdag 21 og søndag 22. Da vi reise hjem igjen hadde vi 4 gull og 3 sølv i bagasjen. Det er helt vilt. Vi gikk vårs ikke vill, andre natta sov jeg på en marinert madrass og vi fikk en svensk venn.

IMG_0734

Det er mye å tenke på når en skal på tur, derfor er det viktig å planlegge godt. Det kunne vi nok ha vært enda flinkere på, vi tok med vårs blant annet en ødelagt kjølebag. Det er også flere momenter i planleggingsfasen  som ikke er nevnt her i detta skrivet, jeg har utelatt det av hensyn til meg sjøl som fikk en litt ubehagelig følelse av at jeg satt og skreiv en fag artikkel til høgskolen igjen. Husk det at gode forberedelser gir suksess. Bare se under.IMG_0736

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s