Friluftsliv, Trygg ferdesel, Tur

En god ting kan aldri sies for ofte.

Jeg går ikke inn i dette blogg prosjektet med tanke på å revolusjonere noe som helst. For å si det sånn så kommer jeg ikke til å finne opp hockeypulveret på nytt. Derfor vil det nok omfatte temaer som er blitt tatt opp i blogger rundt forbi tidligere. Det er sikkert flere som daglig er inne på friflyt.no. Dersom du er der mye sjeldnere så er allikevel sjansen for å finne en artikkel, blogg eller sak om snøskred like stor som å finne leverpostei på Kiwi. En annen ting en kan legge merke til når det ytres personlige eller faglige meninger om det temaet snøskred på friflyt.no, så er det støtt noen som er uenig og eller hevder at vedkommende har uttalt seg dumt. Med andre ord så er dette et tema jeg begir meg ut i som er litt som å hoppe paradis i et minelagt vepsebol.

Filosofen med det smakfulle navnet Francis Bacon hadde slagordet “kunnskap er makt”. Et godt slagord som er absolutt gjeldene når det kommer til snøskred. Her snakker vi om sikker ferdsel i fjellheimen uavhengig  av aktivitet. Det er flere ting som bidrar til sikker ferdsel i fjellet, ikke bare kunnskap om skred . Mange stryker på momenter som bekledning, vurdering av fysisk form og pakking av dagstursekk. Det er en jobb som Severin Suveren har tatt på seg, med sine ni viktige huskeregler.

IMG_0651

Skaff deg kunnskap! Ferdes du i fjellet og går mest på gamle rutiner, det kan være lurt og utdanne seg litt. Et år kan det være et helt vannvittig vær og dine faste ruter er ikke trygge lenger. Det er mange måter å skaffe seg litt kunnskap. På bildet ser du den trivelige gjengen jeg var på tur med da DNT Sør arrangerte skredkurs ved Store Bjørnevatn Setesdal. Flere ganger i året, mange forskjellige plasser er det kurs. Alt fra enkle til omfattende, teoretiske og praktiske, så det burde være mulig for de fleste å finne et som passer sitt behov. Det finnes også en del litteratur på området så en kan lese for å få mer kunnskap om emne. Det jeg merker nå er at jeg vil bare lære mer og mer om temaet. Jeg har lært litt når jeg studerte friluftsliv i Bø. Så lærte jeg litt mer når jeg gikk skredkurs, så har jeg lyst til å lære meg enda mer. Ferdselvalgene jeg tar skal være basert på kunnskap, ikke på gjetting eller at her har det alltid gått folk så det går nok bra. Derfor er det viktig å investere i kunnskap. Det trengs kunnskap på alle arenaer, enten det er bilkjøring eller strikking å dersom det skal skje i ordnende og trygge former så trengs kompetanse. Hvordan en opparbeider seg det er opp til vær enkel.

Når en først er ute å investerer så kjøp deg utstyr som er viktig. SPADE, SØKESTAG OG SØKER. Dette er er som å være forsikret ellers i livet. Du betaler for noe du egentlig håper du ikke får bruk for. For en som interessert i bratt friluftsliv er dette utstyret like selvfølgelig som å sette det ene beinet foran det andre når en går. Det gjelder bare å ha kunnskapen som matcher utstyret. Det er en svensk popartist Björn Skifs som skrev en låt om fenomenet frikjøring allerede på slutten av 70-tallet som het Hærligt hærligt, men farligt farligt. Husk det

Til dere som kjører mye utafor preppa løyper i ski anlegg. Dette er utstyr dere også trenger. I mange norske anlegg er det mer enn bratt nok utenfor løypa, og sjøl om det går to spor i et heng fra før betyr ikke at du ikke kan utløse noe. Men også for dere så er det kunnskap som er det viktigste å ha i sekken.

IMG_0642

Bilde:På jakt etter kunnskap med det vi trenger av utstyr på kropp og i sekk. 

Så kjære turgåer som vandrer jamt å trutt i fjellet. Du er ikke typen som oppsøker bratt terreng og følger “3 x regelen” (håper du blei nysgjerrig å sjekker ut hva den regelen betyr om du ikke veit det alt) når du er ute å går. Men har du også kunnskapen og utstyret så kan du redde liv. Her sender jeg ut det samme budskapet til alle som ferdes med snøscooter. Få kunnskap og ha alltid på dere søker, spade og stang, så kan dere redde liv.

For å oppsummere litt. Gå inn for å skaffe deg mer kunnskap om sikker ferdsel. Skaff deg utstyr som er nødvendig i forhold til ditt behov, husk de tre Spade, Søkestang og Søker. Det finnes nettsider med informasjon blant annet Varsom og litteratur.

Ingen av vårs har lyst til å sitere Martin Schanke når det kommer til sikker ferdsel i fjellet. Det er ikke en gang sikkert at du får muligheten til å si at du var “like godt forberedt som ei jomfru som hadde satt opp telt i en militærleir” Det gjelder å ha gjort forberedelsene sine.

IMG_0654

God tur.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s